LIPOVITAN ®
dražé

Zdroj: http://www.avicena.cz/moduly/lek.php3?id=491

Výrobce:
Léčiva a.s. Praha

Složení:
Účinné látky: Cholini hydrogenotartras 170 mg, Methioninum-DL 25 mg, Inositolum 50 mg, Tocoferoli alfa acetas (Vitamin E) 5 mg, Thiamini hydrochloridum (Vitamin B1) 1,5 mg, Dexpanthenolum 3 mg, Riboflavinum (Vitamin B2) 1,5 mg, Pyridoxini hydrochloridum (Vitamin B6) 1,5 mg, Nicotinamidum 5 mg, Cyanocobalaminum (Vitamin B12) 0,003 mg v 1 dražé
Pomocné látky: Maydis amylum, Cellulosum microcrystallinum, Gelatina, Carboxymethylamylum natricum, Calcii stearas, Silicii dioxidum colloidale, Saccharosum, Talcum, Titanii dioxidum, Carmellosum natricum 20, Polyvinylacetatum, Amaranthi lacca aluminica, Macrogolum 6000, Cera alba, Acaciae gummi, Cera carnauba, Silicii dioxidum methylatum, Natrii laurylsulfas

Indikační skupina:
Hepatikum, multivitaminový přípravek

Charakteristika:
Lipovitan je kombinovaný přípravek obsahující vitaminy skupiny B, vitamin E a tzv. vitageny, to je látky podobné vitaminům - cholin, methionin a inositol. Tyto látky mají ochranný účinek na jaterní buňku, podporují funkci jater, napomáhají odstraňování škodlivých látek z organizmu, uplatňují se při prevenci ztučnění jater (tukové degenerace jater).

Indikace:
Lipovitan se používá jako podpůrná léčba u všech typů jaterního poškození (záněty, otrava alkoholem, některými léky či průmyslovými jedy) s akutním či chronickým průběhem, u stavů podvýživy a nedostatku vitaminů obsažených v přípravku a u nemoci z ozáření. Dětem mladším než 5 let se podává pouze na doporučení lékaře.

Kontraindikace:
Lipovitan se neužívá při přecitlivělosti na některou složku přípravku. O vhodnosti užívání Lipovitanu v těhotenství a při kojení se poraďte s lékařem.

Nežádoucí účinky:
Při doporučeném dávkování je Lipovitan dobře snášen. Ojediněle se mohou během léčby vyskytnout zažívací obtíže jako nevolnost nebo průjem. Při výskytu těchto nežádoucích účinků nebo jiných neobvyklých reakcí se poraďte s lékařem.

Interakce:
Vzájemné ovlivnění účinku Lipovitanu s jinými léky současně užívanými nebylo pozorováno. Přesto bez porady s lékařem neužívejte na toto onemocnění současně s Lipovitanem jiné volně prodejné léky, zejména směsi vitaminů. Při předepisování jiných léků oznamte lékaři, že užíváte Lipovitan.

Dávkování a způsob použití:
Vzájemné ovlivnění účinku Lipovitanu s jinými léky současně užívanými nebylo pozorováno. Přesto bez porady s lékařem neužívejte na toto onemocnění současně s Lipovitanem jiné volně prodejné léky, zejména směsi vitaminů. Při předepisování jiných léků oznamte lékaři, že užíváte Lipovitan.

Upozornění:
Položka číslo 11zahrnout do vyhledávání Položka číslo 12zahrnout do vyhledávání Položka číslo 13Při onemocněních jater je nutné i při léčbě Lipovitanem dodržovat vhodnou dietu, je zakázáno pít alkoholické nápoje. V případě, že Vaše obtíže neustupují během 1 ? 2 měsíců léčby Lipovitanem, případně dojde ke zhoršení stavu, poraďte se s lékařem. Při užití nadměrného množství dražé nebo náhodném požití více dražé malým dítětem může dojít k nevolnosti, v tomto případě vyhledejte lékaře.

Varování:
Přípravek nesmí být používán po uplynutí doby použitelnosti vyznačené na obalu. Přípravek musí být ukládán mimo dosah dětí.

Balení:
50 dražé