Zinek
Krásná pleť

Zdroj: http://www.ordinace.cz/clanek/zinek/

Pro krásnou pleť, pro bílou barvu...

Hladká, čistá, zdravá pleť je předmětem obdivu na mnoha modelkách a krásných ženách. V nemalé míře se na tom podílí zinek, který pomáhá udržovat pleť zdravou a chránit ji proti infekcím. V průmyslu má na svědomí dokonalou bělost povrchů. Oxid zinečnatý, neboli zinková běloba, se používá jako bílý pigment při výrobě barviv. Zeptejte se malíře.

Zinek v lidském těle

Zinek je nezbytný pro neporušenou činnost asi stovky enzymů. Podmiňuje správné vidění, chuť, má vliv na metabolismus cukrů, bílkovin, hormonů a vitamínů. Patří k antioxidantům chránícím buňky před působením volných radikálů. Je důležitý pro udržení normální koncentrace vitamínu A v krvi a podílí se na čtení genetické informace uložené. Ovlivňuje tak růst a dělení buněk. Známá je zmiňovaná funkce zinku jako "strážce krásné pleti".

Odkud ho získat

Dostatečné množství zinku byste měli získávat z běžné zdravé pestré stravy. Důležité je hlavně to "zdravé". Pokud jíte mnoho cukrů, tuků, bílého pečiva a živočišných potravin, snižujete tím vstřebávání zinku a zároveň zvyšujete jeho potřebu. Obecně se zinek nachází především v rostlinách, nejvíce v ovesných vločkách. Dále ho najdete korýších a měkkýších, v ústřicích, méně ve vejcích a mléčných výrobcích.

Když je zinku málo...

Dochází ke zpomalení buněčného dělení a následně růstu a zvýšení vlivu volných radikálů na buňky. Nejčastěji se nedostatek zinku projevuje vyrážkami, poruchami vidění za šera, zvýšeným sklonem k infekcím, záněty kůže, špatným hojením ran a poruchami psychiky. U dospívajících se při nedostatku zinku může objevit akné a zpomalení růstu a pohlavního dospívání. Jste-li dospělý muž, pak je tu možnost neplodnosti s poruchami spermií a varlat. Při zvýšení přívodu zinku příznaky vymizí.

A když je ho moc...

Jedná se pravděpodobně o jednorázové předávkování více než 170 mg/den nebo dlouhodobý zvýšený příjem. Ten hrozí výjimečně, a to buď při předávkování se potravinovými doplňky nebo při konzumaci potravin balených ve špatně chráněných obalech s vysokým obsahem zinku (konzervy). Projevuje se chudokrevností, zástavou růstu, poruchou trávení a metabolismu cukrů a poruchami rozmnožování.

Doporučené dávky:

Denní doporučená dávka pro dospělé a mladistvé = 12-15 mg
Denní doporučená dávka pro děti ve věku 4-10 let = 10mg, 1-3 roky = 5-10 mg
Denní doporučená dávka pro těhotné ženy = 16-19 mg

Pokud jste se rozhodli, že budete užívat zinek ve formě potravinových doplňků, máte poměrně bohatý výběr. Doporučujeme však raději nejprve konzultovat s lékařem.