Přípravky řady SILYMARIN

 

SILYMARIN forte

Přípravek byl vyvinut ve spolupráci s Ústavem lékařské chemie a biochemie Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Jeho slo­žení je chráněno patentem číslo 293046. (Potravní doplněk s účinkem na plasmové lipidy a antioxidační kapacitu krve). Silymarin forte tablety se zařazuje mezi potraviny určené pro zvláštní výživu, tak zvané doplňky stravy, ale co do biologické dostupnosti účinných látek silymarinového komplexu budete těžko hledat účinnější. Proč právě Silymarin forte? Naši populaci charakterizuje vysoká úmrtnost na cévní a srdeční onemocnění. Častou příčinou těchto úmrtí je výskyt rizikových faktorů, jako jsou vysoký příjem živočišných tuků, kouření, stres, vysoká hladina cholesterolu v krvi. Mezi možnosti, jak omezit až zastavit vliv těchto nežádoucích faktorů na náš organismus a tím zpomalit až zastavit rozvoj např. aterosklerózy, patří působení účinných látek silymarinového komplexu obsaženého v přípravku Silymarin forte, které podporují optimalizaci hladiny lipidů (tuků) a cholesterolu v krvi a zvyšují antioxidační schopnost krve při likvidaci volných škodlivých radikálů. Celkový cholesterol nebývá ovlivněn, ale užíváním přípravku Silymarin forte výrazně stoupá hladina HDL, tzv. hodné­ho cholesterolu, na úkor LDL (zlého cholesterolu), který je na HDL přeměňován. Výsledkem je ochrana Vašich cév a srdce před aterosklerózou. Velmi důležité je i to, že Silymarin forte obsahuje klinicky ověřenou kombinaci aktivních složek (silymarinový komplex fla­vonolignanů a polynenasycené mastné kyseliny oleje ze semen černého rybízu), které chrání nejen Vaše cévy a srdce, ale i Vaše játra před působením toxických látek včetně chemických škodlivin, jako např. alkohol. Účinné látky rovněž podporují regenerací zdravých jaterních buněk, a tím se zmírňuje celá řada závažných jaterních komplikací včetně virových onemocnění a cirhózy.

Schopnost ochránit cévní systém před aterosklerotickými změnami a ovlivnit fyziologické funkce jater má patentově chráněná kombinace přírodních aktivních látek. Jsou to: extrakt ze semen ostropestřce mariánského standardizovaný na obsah 70-80% silymarinového komplexu a olej ze semen černého rybízu standardizovaný na obsah 75% omega-3 polynenasycených mastných kyselin, jemně pomletá ve vodě rozpustná (chitosan) a nerozpustná (celulóza) vláknina. Obsahové látky jsou mikronizované, a právě tato forma výrazně zvyšuje biologickou dostupnost účinných látek pro organizmus a buňky.

K dosažení účinku stačí 1 tableta denně po jídle, minimálně 2-3 měsíce. Pro udržení dosaženého zlepšení Vám však doporučujeme užívání přípravku Silymarin forte nepřerušovat.

SILYMARIN JAKON

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum, Compositae) obsahuje látky, které mají chemopreventivní účinek - snižují riziko vzniku chronických onemocnění, u nichž jsou jednou z příčin nepříznivé účinky některých složek denní diety a životního prostředí. Extrakt ze semen S. marianum, silymarin, je jedním z nejlépe farmakologicky dokumentovaných extraktů. Ostropestřec mariánský je více než dvě tisíciletí známý jako léčivá rostlina používaná v tradiční medicíně k léčbě řady jaterních onemocnění. Jeho kořeny, listy a semena byly upravovány jako potravina. Byly publikovány desítky klinických studií o jeho cytoprotektivních (buňky ochraňující), antioxidačních a zhášecích účincích. Silymarin obsahuje flavonolignany silibinin, isosilibinin, silydianin a silykristin. Silymarin není toxický, nejsou známy žádné jeho vedlejší účinky užívání je bezpečné i během těhotenství a kojení. Vedle silymarinu jsou druhou účinnou složkou doplňku stravy sušené hlízy jakonu (Smallanthus sonchifolius, Asteraceae). Jakon je původem z Jižní Ameriky - oblasti And. Hlízy mají nízkou nutriční hodnotu. Obsahují nehydrolyzovatelné oligosacharidy, fruktózu, malé množství glukózy a minerály draslík, sodík a hořčík. Nehydrolyzovatelné oligosacharidy (ve vodě nerozpustné složené cukry) jsou potravou pro probiotické bakterie mléčného kvašení, které zvyšují pohyblivost střev a chrání trávící trakt před patogenními bakteriemi (zdraví škodlivé bakterie). Jakon má výrazné imunoregulační vlastnosti (reguluje obranyschopnost organizmu - imunitu) a v kombinaci se silymarinem významně snižuje hladinu triacylglycerolů (tuků) a glukózy v krvi. Jakon je v přípravku standardizován na obsah inulinového komplexu.

Doplněk stravy obsahuje optimální směs silymarinu jako chemopreventivní a jakonu jako prebiotické složky a je vhodný pro všechny věkové skupiny populace, zejména pro lidi ohrožené metabolickým syndromem. Doporučujeme 2 tablety denně po jídle.

SILYMARIN MAKA

Vedle silymarinu, který je základní složkou tohoto přípravku a jehož vlastnosti a účinky pro lidský organismus již byli uvedeny výše, jsou druhou účinnou složkou doplňku stravy rozemleté hypokotyly (bulvy) maky (Lepidium meyenii, Brassicaceae). Maka roste jen v peruánských Andách, v nadmořské výšce 3000 - 4 500 m a bývá nazývaná peruánským „Žen-šenem". Tamní obyvatelé ji po staletí využívají v různých úpravách jako potravinu a léčivou rostlinu. Maka zlepšuje fyzickou výkonnost, psychickou odolnost a má kladný vliv na stimulaci sexuálních funkcí u mužů a žen. Maka pozitivně ovlivňuje metabolismus tuků, absorpci živin z potravy a upravuje hormonální rovnováhu. Antistresový účinek maky je připisován optimální kombinaci obsahových látek v hypokotylu - esenci­álním mastným kyselinám, fytosteroidům, pyridinovým a imidazolovým alkaloidům, glukosinolátům, isothiokyanátům a alkanamidům. Sušené hypokotyly obsahují také bílkoviny bohaté na esenciální aminokyseliny, sacharidy (jednoduché cukry, rezistentní škroby a vlákninu) a biogenní minerály draslík, hořčík, železo, měď a zinek. Maka je v přípravku standardizována na obsah kyseliny linolové a omega-3 linolenové a alkanamidů.

Doplněk stravy obsahuje optimální směs silymarinu jako chemopreventivní a maky jako adaptogenní složky a je určen pro rizikové skupiny populace se zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi, vystavené vysokému pracovnímu nebo sportovnímu nasazení. Doporučujeme 2 tablety denně po jídle.

SILYMARIN s vitaminem C a E tablety

Od poloviny 20. století je ostropestřec mariánský uznávanou složkou hepatoprotektivních přípravků doporučovaných u chronických forem žloutenky, pří poškození jater alkoholem čí jako prevence účinku toxických látek na játra. Účinné látky silymarinu jsou podpořeny vitaminem C a E, které antioxidační schopnost přípravku zesilují a v této kombinaci tak přispívají k celkovému profylaktickému efektu přípravku. Tím, že chrání jaterní buňku, chrání i celý organizmus, protože játra jsou klíčovým orgánem, který rozkládá a vylučuje všechny toxické látky, které se dostaly do těla. Játra jsou nejdůležitějším orgánem v našem těle, který na jedné straně ze živin z potravy tvoří

energii a zásobní látky a na straně druhé likviduje látky toxické. Doporučujeme l-2x denně jednu tabletku před jídlem.

 

Distribuce:

Naturprodukt CZ spol. s r. o., Praha Východ, Na Viničkách č. p. 638, ČR
Bezplatná linka: 800114466