Zelený čaj... a další nápoje

Zelené čaje
Moje oblíbené čajovny
Další nápoje

Zelené čaje

Zdroj: http://www.cajkava.cz/zeleny-caj.php

  1. Indie, Nepál, Laos
    - Assam superfine green tea
    K originálnímu názvu netřeba nic dodávat. Jen nepatrné množství assamské sklizně je určeno pro produkci zeleného čaje.
  2. Čína, Taiwan
    - Formosa Gunpowder
    Čajové lístky jsou srolovány do kuličky - "střelného prachu". Světlý nálev, velmi povzbudivý. Na rozdíl od jiných zelených čajů se zalévá vodou o teplotě 80-90 stupňů. Aromá má výraznější než Japan Sencha, stejně tak poněkud drsnější a výraznou chuť.
    - China Sencha
    Sencha japonského typu stále hojněji pěstovaná na čínských čajových plantážích. Medově žlutý nálev. Má výraznější aroma než Japan Sencha Hon a také výraznější (a ne tak jemnou) chuť.
    - Chun Mee
    Zelený listový čaj z čínské provincie Chun Mee. Světlý, vydatný nálev.
    - Lung Ching (Dračí studna)
    Je proslulý dlouhými, plochými listy. Jemné vůně, žlutá barva nálevu s lehce nasládlým chuťovým pozadím.
    - China Tea Rolling Clouds
    Tento čaj je pěstován a zpracováván v čínské provincii Yunnan. Je vyráběn ze zeleného čaje nejvyšší kvality v jarní sklizni za pomoci speciální technologie, která umožňuje svinování do drobných kuliček. Poprvé se v prodeji objevil v roce 1998. Jedná se o nový druh, který svou historii teprve začíná tvořit.
    - Yunnan green
    Zelený čaj se v provincii Yunnan produkuje už více než 1.700 let - má zde tedy bohatou tradici.
    Jeho nálev je voňavý, chuť příjemná.
  3. Japonsko
    - Japan Bancha
    Větší, drsnější, žilnatější listy jsou sbírány až teprve po sběru mladších a jemnějších listů, ze kterých je produkován čaj Sencha. Protože je nálev slabší, je vhodný pro děti i nemocné.
    - Japan Genmaicha
    Japonská specialita - zelený čaj Bancha s praženou rýží. Příjemná vůně i chuť. Vhodné pro "čajové začátečníky" - výsledek je mírně do sladka a skutečně jemný, příjemný čaj, který není hořký.
    - Japan Kokaicha
    Znamená doslova stlačený čaj. Nesestává z lístků, nýbrž z čajového prášku, který je míchán s rýží a stlačen do tvaru tyčinky. Kokeicha poskytuje mírný, zakulacený čajový požitek s jemně nasládlou chu ovou nuancí, obsahuje značné množství teinu.
    - Japan Sencha
    Asi nejznámější typ japonského zeleného čaje, který se vyrábí spíše jako vyšší třída, ale bez nutnosti potvrzovat kvalitu a nejnižší třídy senchy jsou proto běžně na úrovni čaje Bancha (i cenově). Kvalitní zelený čaj, chuť je velmi mírně nahořklá, výraznější a voňavá, občas je trochu vonět po rybách.
    - Tamaryokucha
    Vyšší třída japonského čaje, vzhledem k vysoké ceně i kvalitě vhodná spíše na výjimečné příležitosti. Aroma je výraznější, než Japan Sencha, ale chuť je ještě jemnější. Prozatím jsem neměl možnost ochutnat čaj typu Gyokuru nebo obřadní čaje, ale Tamaryokucha je rozhodně vynikající čaj - velmi jemný a příjemný, s decentní vůní.
  4. Další čaje
    - Rooibos
    Čaj z kůry afrického stromu, během druhé světové války používán Němci jako náhrada nedostupného černého čaje. Chuťově se od černého i zeleného čaje značně liší, batvou je srovnatelný s černým čaje. Silný nálev je výrazné, ale příjemné a jemné chuti i vůně. Prodává se v mnoho aromatizovaných variantách, ale podle mě je nejchutnější nepřichucená klasika - samozřejmě čas od času je příjemné zkusit i jiné varianty, ale celé 50 g balení se mi po znechutilo... Nutno dodat, že tento čaj neobsahuje kofein, naopak je v něm množství různých minerálních látek.
    - Maté
    Výborný čaj na povzbuzení. Podobně jako ochucené rooibosy mi po jednom sáčku už tolik nechutná, ale jednou za čas je příjemný.
    - Bílý čaj
    - Opět čaj, který mi nechutná pít každý den, ale v čajovně je fajn. Má rozhodně aroma i chuť nesrovnatelné s jinými čaji...

 

Moje oblíbené čajovny

 

Další nápoje

Sušená syrovátka
Poměrně chutná, velmi podobná mléku. Hůře rozpustná - tvoří občas hrudky. Dvě polévkové lžíce na 2 dcl vody znamenají poměrně velmi výraznou chuť a velkou výživnou hodnotu - mnohem lépe je rozpustná v horké vodě, a i velmi chutná.

Sušená syrovátka s medem
Stejná jako klasická syrovátka, ale ochucená - výsledek je poměrně nepříjemný. Kombinace klasické sušené syrovátky s medem je mnohem chutnější.

Sušená syrovátka LINIE
Mírně do kysela (subjektivní) a celkem dost špatně rozpustná oproti klasické syrovátce. Obsahuje podstatně více bílkovin a některé další látky.

Ovesné mléko
Velice chutné, dobře rozpustné. Před pitím vhodné zamíchat, protože jinak u dna tvoří usazeniny. V kombinaci se syrovátkou a medem je výsledek chuťově dost podobný krupicové kaši.

Sojové mléko
Dobře rozpustné, chuťově poměrně nevýrazné. S ovesným mlékem podobné krupicové kaší, se syrovátkou tvoří lépe rozpustnou kombinaci při slušné zachování chuti syrovátky.